Predaj a rezervácia vstupeniek na podujatia- mobil: 0903 392 844, len v kine Orbis v čase:

Pondelok:16:00-19:00 hod., Štvrtok, Piatok:  15:00-20:00 hod., Sobota, Nedeľa:  15:00-19:00 hod.

BRASIL JAZZ SESSION

BRASIL JAZZ SESSION

Druhý koncert Sobotského jazztivalu 2019 bude zaujímavý pre milovníkov brazílskych rytmov. Koncertovať bude v piatok 26. 7. o 19.00 hod. na nádvorí Čierneho orla.

Výnimočné slovenské zoskupenie Alan & Štefan Bartuš Trio feat. Marco Antonio da Costa (Brazília). V projekte nazvanom BRASIL JAZZ SESSION, si Bartušovci – syn Alan Bartuš / piano a otec Štefan Pišta Bartuš / kontrabas) pozvali ku spolupráci úžasných brazílskych umelcov. Spoločne tvoria pestrú autorskú hudbu príjemných brazílskych rytmov s letným nádychom, obohatenú o európske vplyvy a jazz. Vstupné: 10€, vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kulturars.sk a priamo v MsKS.

V projekte bude účinkovať Marco Antonio da Costa, jeden z najlepších brazílskych umelcov pôsobiacich v Európe multitalentovaný spevák, gitarista, skladateľ, aranžér, ovládajúci aj hru na ďalšie nástroje -klavír, basgitaru a Matheus Jardim, hráč na bicie nástroje.

Muzikantské zoskupenie syn a otec Alan & Štefan Bartuš Trio vzniklo na vnútorný podnet Bartušovcov, prezentovať a realizovať vlastné hudobné predstavy. Jedná sa o akustický jazzový projekt v modernej interpretácii. Kompozícia je vyústením skúseností autorov v rôznych žánroch a druhoch hudby, najmä vážnej hudby, hudby etník a world music. Jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Moderná fúzia latin, klasickej a freemusic v spojení spevnej melodiky, je výsledkom kompozície, pričom každý člen telesa má priestor na vlastnú realizáciu formou improvizácie. Jednotlivé skladby obsahovo zachytávajú profesné skúsenosti autorov, ako aj ich silné emočné úseky života.

ŠTEFAN ,,Pišta” BARTUŠ

Štefan Bartuš je vyhľadávaným jazzovým kontrabasistom nielen na Slovensku. Narodil sa v rodine muzikantov. Študoval na konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Neskôr bol prijatý na VŠMU v Bratislave. Počas štúdií dosiahol viacero úspechov na štátnych aj medzinárodných súťažiach. Zúčastnil sa niekoľkých workshopov zameraných na klasickú hru. Kontrabas ako sólový nástroj odprezentoval verejnými vystúpeniami a recitálmi. Účinkoval s telesami z rôznych hudobných žánrov, najmä z oblasti klasickej a etnickej (SĽUK) hudby, world music ako aj gospelu. Na jazzovej scéne sa prezentoval na festivaloch v USA, Číne, Indii, Južnej Afrike, Maroku, Kube, Turecku, vo väčšine krajín Európy. Od roku 2000 je zameraný na jazz a pôsobí so špičkovými umelcami ako je Matúš Jakabčic -CZ-SK Big Band, Pavol Bodnár – Interjazzional Band (album získal cenu Aurela), Jozef,,Dodo“Šosoka Quartet, Tomaš Gajlík trio, Michal Bugala Group, Luboš Šrámek East European Artsemble. Spolupracoval so svetovo známymi umelcami, ako napr. Benny Golson, Bill Evans, Antonio Farao, Rick Margitza, Jeff Gardner, Andy Middleton, Howard Curtis, Harry Sokal, Fritz Pauer, Danilo Memolli, Jánusz Muniak, Kornel Fekete Kovac, Sandro Gibelliny, Gail Anderson, Danny Grisset, Vladimir Kostadinovic, Karen Adwords, Juraj Bartoš, Berco Balogh a mnohí ďalší. Dosiahol niekoľko úspechov na jazzovych súťažiach – v Belgicku Jazz Hoeilart international, v Španielsku Getxo, a to s kvartetom Mila Suchomela. Absolvoval koncert pre EBU live. Nemecko Glachau – laureat súťaže s formáciou L. Lužinská & All time jazz. Participoval na produkcii mnohých albumov. Jeho autorský album Collectivity označili v superlatívoch svetoví umelci ako Jerry Bergonzi, Randy Brecker, Rick Margitza ect…

ALAN BARTUŠ

Narodil sa v Lučenci 22.2.2001, pochádza z rodiny muzikantov ( otec Štefan Bartuš je etablovaný jazzový umelec ). Alanov talent sa začal prejavovať už v útlom detstve. Ako štvorročný začal navštevovať hodiny klavíra na Základnej umeleckej škole v Lučenci v triede Jarmily Balážovej. Z tohto obdobia disponuje svojim prvým diplomom v oblastnej súťaži v hre na piano.

Po presťahovaní rodiny do Rakúskeho Neusiedl am See v roku 2012, študoval v miestnej hudobnej škole u učiteľa klavírnej hry Gebharda Rauschera. V krátkom čase je vybraný medzi osem najlepších študentov v Burgerlande, čo mu umožnilo pravidelne sa zúčastňovať majstrovských kurzov s najlepšími pedagógmi a výkonnými umelcami. Absolvoval viacero verejných koncertov v rámci reprezentácie Klavieracademie & Institut Oberschutzen.

Od roku 2014 navštevuje Cirkevné Konzervatórium v Bratislave, kde bol prijatý ako mimoriadny študent do triedy Mgr.Art Andrei Bálešovej artD. Pod jej vedením sa zúčastňuje viacerých medzinárodných súťaží a z každej si odnáša úspechy: Brnenská klavírní soutež 2015 -3.cena, Prima la Musica Eisendtadt ( Rakúsko) 2016 – 2.cena, Medzinárodní Novákova klavírní soutež Kamenice nad Lipou ( Česká republika) 2016 – 1.cena, „ Piano Talents“ medzinárodná súťaž MILANO ( Taliansko) 2017 – 3.cena. Od roku 2018 študuje na Musik und Kunst Universitat der stadt Wien odbor jazzový klavír v triede profesora Olivera Kenta.

Popri štúdiu klasickej a jazzovej hry na piano, sa Alan venuje aj improvizácii a kompozícii. Má za sebou prvé cenné skúsenosti na jazzových pódiách, s profesionálnymi umelcami. Pred časom absolvoval konkurz na Festival vo Viedni, kde sa predviedol so skúsenými hráčmi, pred legendami Rakúskej jazzovej scény. Bol vybratý medzi finalistov. Absolvoval festivalové vystúpenie s legendami rakúskeho jazzu. ,,Alan je výnimočný talent, o ktorom budeme určite ešte veľa počuť”, poznamenal porotca Thomas Kugi. ..“ Alanov talent je v plnom rozkvete a napreduje rýchlo..“

V roku 2017 si Alan pripísal ďalšie úspechy v jazzovej oblasti, so svojim Triom (J. Valíček, M. Štubniak) sa stáva absolútnym víťazom súťaže Jazz Start Up a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu získava cenu za „Presvedčivý ištrumentálny výkon“. Tieto ocenenia mu umožňujú prezentovať sa na festivaloch – Bratislavské Jazzové Dni, Mikulašsky Jazzový Festival, Jazz Pod hradom Trenčín, Topolčiansky Jazz Fest a na iných výnimočných podujatiach.

Organizátorom Sobotského jazztivalu je Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS. Festival sa uskutočňuje s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom podujatia.

Dĺžka podujatia: 120 minút
Rok výroby: 2019
Dátum lokálnej premiéry: 26. júl 2019

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.